2023-01-18 10:15Pressmeddelande

Arbetsmarknadsministern besöker öppet hus för framtidens maskinförare

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan PehrsonArbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) deltar under torsdagskvällen i ME-skolans öppna hus i Bålsta. Aktiviteten riktar sig till personer intresserade av att utbilda sig till maskinförare på gymnasienivå eller via vuxenutbildning. På plats i Bålsta möter ministern lärare, elever, representanter för Upplands-Brogymnasiet samt Maskinentreprenörernas medlemsföretag från entreprenadbranschen. Under kvällen görs även en digital rundtur till samtliga ME-skolor, från Kiruna i norr till Svalöv i söder.
 
– Jag kan inte tänka mig något bättre tillfälle för arbetsmarknadsministern att besöka ME-skolan, säger Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan. Under öppet hus-aktiviteten får han och övriga besökare möjlighet att få en inblick i branschen, köra stora arbetsmaskiner och prova på maskinföraryrket.
 
Utbildning utifrån företagens behov
Efterfrågan på utbildade maskinförare är stor och växande. Fram till år 2028 beräknas 6–7000 maskinförare behövas i Sverige. Arbetsgivarna är alltifrån stora bygg- och maskinföretag inom mark och anläggning till små familjeföretag. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna driver därför 10 utbildningscentrum för yrkesutbildning under varumärket ME-skolan. Tillsammans med lokala gymnasieskolor utbildar ME-skolan maskinförare från Kiruna i norr till Svalöv i söder.
 
– Företagens efterfrågan av nya maskinförare är stor, precis som näringslivets behov av nya yrkesutbildningar. Jag ser fram emot att samtala med arbetsmarknadsministern om hur erfarenheterna från ME-skolan kan tas tillvara för att möta näringslivets stora behov av yrkesutbildningar, berättar Jonas Thorstenson, vd för ME-skolan.

 


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.