De båda mälarkommunerna Arboga och Kungsör är absolut bäst i landet på att förebygga miljöfarliga läckage från bristfälliga små avlopp. Hela 14 procent av avloppen byts ut eller åtgärdas på annat sätt varje år, en siffra som ligger skyhögt över resten av landet. Det framgår av en undersökning från Aktionsgruppen Små Avlopp som representerar 90 procent av den samlade VVS-branschen.
– Det är mycket glädjande att det finns kommuner som är så framsynta och som, trots att det finns en politisk otydlighet på riksnivå, väljer att ligga i framkant för en bättre miljö. Det vi ser i Arboga och Kungsör är en del av resultatet av 4 års intensivt samarbete mellan kommuner, länsstyrelser och den samlade VVS-branschen, säger Anders Mårtensson, som också deltar på miljökonferensen Vatten Avlopp Kretslopp den 13-15 mars i Örebro, där de bästa kommunerna presenteras.
Idag finns över 900 000 små avlopp i Sverige. Ungefär 350 000 av dem behöver åtgärdas för att stoppa miljöfarliga läckage. Bäst i landet är Arboga och Kungsör, som går igenom 14 procent av sina enskilda avlopp varje år. Närmast efter kommer alltså Nässjö med 12 procent och Södertörn (Haninge, Tyresö och Nynäshamn) med strax över 9 procent.
För de allra flesta kommuner är takten betydligt lägre. 27 har en omsättningstakt som är hållbar, över 5 procent om året. Lika många ligger mellan 4 och 5 procent och ytterligare
30 har en omsättningstakt på 3 till 4 procent. I 47 kommuner är takten lägre än 1 procent om året. Avlopp som har en livslängd på 20 år, beräknas då leva i över 100 år innan de byts ut mot nya.
– 2013 åtgärdades 18 000 avlopp, jämfört med 14 000 för 2010, så kurvan är bruten. Men takten behöver bli dubbelt så hög om vi ska kunna bygga bort alla dåliga avlopp. Vi kommer inte längre i dagens system. Det finns nu ett förslag på Miljödepartementets bord från Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) med tydligare regler, en miljöskatt på farliga avlopp och en skarp avgränsning av olika myndigheters ansvarsområden. För att förhindra ett totalstopp i miljöarbetet är det nu miljöminister Lena Eks ansvar att skyndsamt lyfta frågan och ta de beslut som krävs, säger Anders Mårtensson.
För vidare information:
Anders Mårtensson, VD, VVS-Fabrikanternas Råd, tfn: 076-118 66 20
Daniel Hedlund, VVS-Fabrikanternas Råd, tfn: 070-742 84 00
Aktionsgruppen Små Avlopp
Maskinentreprenörerna, ME
VVS-Fabrikanternas Råd
Svenska Rörgrossistföreningen VVS
Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.