– Varje dag läcker det bara i Stockholms län ut orenat avloppsvatten, motsvarande det som produceras i en kommun av Linköpings storlek, rakt ut i våra dricksvattentäkter och badvatten - utan att det uppmärksammas! Närmare 450 000 enskilda avlopp i landet klarar inte kraven. Det är inte bara en miljökatastrof, utan också en politisk skandal. Ingenting händer, trots att miljöpartisten Åsa Romson är både Klimat- och miljöminister och vice statsminister. Hon, om någon, borde vara pinsamt medveten om problemet. Eller behövs det ett rejält sjukdomsutbrott innan hon tar sitt ansvar? säger Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp.
Aktionsgruppen Små Avlopp representerar den samlade VA-branschen i Sverige. Sedan fem år har gruppen följt hur svenska kommuner arbetar för att åtgärda sina miljöfarliga enskilda avlopp. Resultaten är skrämmande. Närmare 250 av landets 290 kommuner har en åtgärdstakt lägre än Havs och Vattenmyndighetens, HaV:s, rekommendation på dryga fem procent åtgärdade avlopp om året. Och i över 100 kommuner är åtgärdstakten så låg att det kommer att ta över 50 år att åtgärda alla läckande avlopp, i de värsta fallen över 100 år, trots att avloppen i snitt har en livslängd på omkring 20 år.
– Riktigt illa är det i Jokkmokk, där bara 0,1 procent av avloppen åtgärdas varje år. Bergslagskommunerna Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg ligger på 0,3 och i södra Sverige finns bland andra Vellinge och Åstorp med ynkliga 0,4 procent åtgärdade avlopp per år. Detsamma gäller för Partille på Västkusten. De borde istället titta på Ockelbo, som är bäst i landet med 10, 6 procent, tätt följd av Södertörnskommunerna Tyresö, Haninge och Nynäshamn som, tillsammans med Nässjö, ligger på en takt på 10,2 procent. Jag tycker att de fem kommunerna är värda allt beröm. De kan vara riktigt stolta över sitt miljöarbete, säger Hampe Mobärg.
¬–Vi har lagt fakta på bordet och flera gånger uppvaktat våra politiker. Det finns ett färdigt handlingsprogram från HaV, ett program som samlat damm på miljödepartementet under mer än ett år. HaV har lämnat förslag på de styrmedel som krävs för att öka åtgärdstakten, dvs tydliga regler och ansvarsfördelning och en miljöskatt på farliga avlopp. Den samlade VA-branschen är beredd med sin expertis. Det finns helt enkelt ingen ursäkt för att inte agera kraftfullt och öka tempot betydligt, säger Hampe Mobärg.
– Det är dags för Åsa Romson att vakna upp och ta sitt ansvar, lyfta frågan och agera, det borde ju vara hennes hemmaplan. Just nu står miljöarbetet i praktiken stilla – och det blir värre för varje dag. Utsläppen kulminerar ju under sommarmånaderna, precis då vi vill ha rena blå badvikar och inte förvärra algblomning eller få magsjuka.
För ytterligare information kontakta:
Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp samt VD för Maskinentreprenörerna, tfn: 073- 029 88 56, e-post: hampe.mobarg@me.se
Aktionsgruppen Små Avlopp startades för fyra år sedan av Maskinentreprenörerna, ME, VVS-Fabrikanternas Råd och Svenska Rörgrossistföreningen VVS. Gruppen representerar 90 procent av den svenska VA-branschen.
Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.