2016-05-30 13:50Pressmeddelande

Barn gräver på Svenska Maskinmässan på Solvalla den 2-4 juni

null

Ställ en grävmaskin vid en förskola och barnen flockas för att titta. I den åldern vill alla människor bli maskinförare. När det är dags att välja yrke har somliga dock glömt sin första stora passion.

– Det finns goda förutsättningar för den som vill utbilda sig till maskinförare. De runt 1 000 förare som utbildas per år i Sverige i dag är inte tillräckligt för att täcka behovet. Vi står inför en stor generationsväxling samtidigt som det ska byggas 700 000 bostäder och många stora infrastrukturprojekt väntar på igångsättning, säger Hampe Mobärg, VD på Maskinentreprenörerna (ME).

Den 2-4 juni hålls för första gången Svenska Maskinmässan på Solvalla i Stockholm. Teknikutvecklingen har på senare år tagit stormsteg och i dagens maskiner finns all tänkbar digital teknik och lockar nu även äldre barn i högre grad. På mässan ska ME koppla samman barns intresse för anläggningsmaskiner med de maskinförarutbildningar, som för rätt person, garanterat leder till ett spännande och fritt jobb med stora möjligheter till utveckling.

Välkommen till pressträff kl 11.00 i ME:s monter (nedanför champagnemontern mot stallarna)

Barnen får köra grävmaskin
På Svenska Maskinmässan kommer ME ha en barn- och utbildningsmonter där barn får möjlighet att köra barnvänliga elektriska mingrävare. De får även rita framtidens grävmaskin. Alla barn som lämnar in en teckning får en snygg t-shirt med sig hem.

På plats finns representanter från ME-skolan för att informera om olika utbildningsvägar som finns till maskinföraryrket.

– ME har egna gymnasieskolor nu. Men också utbildningar för vuxna. En intresserad vuxen person kan utbilda sig på 18 veckor, och det är det nog många som inte vet. Är man nyfiken tycker jag absolut att det är en bra idé att åka till mässan på Solvalla, bland annat för att se hur häftiga maskinerna är nu för tiden, säger Hampe Mobärg.

På Svenska Maskinmässan har besökarna möjlighet att se de senaste anläggningsmaskinerna från alla de bästa tillverkarna. För första gången i Sverige finns alla de stora leverantörerna av anläggningsmaskiner representerade på ett och samma ställe.

För ytterligare information kontakta:
Malin Gustafsson, Medlems- och marknadschef ME, 072-542 91 57


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson