2018-06-13 16:45Pressmeddelande

Framtidens maskinförare utbildas i Skellefteå!

null

Från hösten 2018 kommer Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå att börja utbilda framtidens maskinförare i nära samarbete med Maskinentreprenörerna, ME-Skolan, Sveriges ledande bransch- och arbetsgivarförbund för maskinentreprenörer. Gymnasieinriktningen heter anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet.

– Efterfrågan på anläggningsförare är just nu väldigt stor. Vi ser samarbetet med ME-skolan som en möjlighet att ytterligare förbättra kvalitén på vår utbildning, understryker Johanna Smitt, Rektor Anderstorpsgymnasiet

– Eleverna blir väl förberedda för arbetslivet i nära samarbete med branschen. Skellefteå kommun kvarstår som huvudman och ansvarar för utbildningens gymnasiegemensamma ämnen. Vi kan då erbjuda våra elever det bästa av två världar.

Samtidigt som efterfrågan är historiskt stark kopplat till många infrastruktur- och byggprojekt pågår ett väldig stort generationsskifte med stora grupper som är på väg in i pension. De flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan.

– Utbildningen har en flerårig tradition i Skellefteå med den kommunala utbildningen och vi känner det som ett fint förtroende att få ta vid och fortsätta utveckla denna utbildning för framtiden tillsammans med kommunen och branschen. Efterfrågan på kunniga maskinförare är rekordhög och vi hoppas kunna attrahera både tjejer och killar till ett mycket intressant yrke som är i stark utveckling säger Jonas Thorstenson på ME-skolan.

ME-utbildningscenter
ME-skolan utbildningscenter är idag etablerade på sju orter och driver maskinförarutbildning inom Bygg- och anläggningsprogrammet och genom den kommunala vuxenutbildningen. ME-skolan erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen, men också kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis. Inom två år räknar vi med att ha etablerat ME-utbildningscenter på närmare tolv orter runt om i Sverige.

För vidare information kontakta:
Johanna Smitt, Rektor Anderstorpsgymnasiet, tfn: 0910-73 50 00 
Jonas Thorstenson, Områdeschef yrkesutbildning, ME-skolan, tfn: 08-762 70 77
Anita Ifrig, Regionchef Norr, Maskinentreprenörerna tfn: 0910-78 29 03


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson