2017-04-05 15:10Pressmeddelande

​Framtidens maskinförare utbildas i Varberg

null

Från hösten 2017 kommer Peder Skrivares Skola i Varberg att börja utbilda framtidens maskinförare i nära samarbete med Maskinentreprenörerna, Sveriges ledande bransch- och arbetsgivarförbund för maskinentreprenörer, och med Munkagårdsgymnasiet där den praktiska yrkesutbildningen kommer att vara lokaliserad. Gymnasieinriktningen heter anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet. En viktig byggsten är också vuxenutbildningen i Varberg som ingår samarbetet.

– Det är en väldigt intressant utbildning vi nu drar igång tillsammans med branschens egen företrädare Maskinentreprenörerna. Maskinföraryrket är under stark utveckling med mycket ny teknik både i och utanför maskinen. Extra inspirerande är detta då vi vet att de flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan, förklarar Tobias Ramstedt, rektor på Peder Skrivares Skola.

Samtidigt som efterfrågan är historiskt stark kopplat till många infrastruktur- och byggprojekt pågår ett väldig stort generationsskifte med stora grupper som är på väg in i pension.

– Efterfrågan på kunniga maskinförare är rekordhög och vi hoppas kunna attrahera både tjejer och killar till ett yrke som är i stark utveckling. Just nu införs mycket ny teknik inom branschen vilket är fantastiskt spännande, säger Jonas Thorstenson på ME-skolan.

Öppet hus
Den 6 maj har Munkagårdsgymnasiet ”öppet hus”, för att visa upp verksamheten och kunna berätta mer om utbildningarna. Alla intresserade är välkomna för att få mer information.

ME-utbildningscenter
ME-skolan utbildningscenter är idag etablerade på sex orter och driver maskinförarutbildning inom Bygg- och anläggningsprogrammet och genom den kommunala vuxenutbildningen. ME-skolan erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen, men också kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis. Inom två år räknar vi med att ha etablerat ME-utbildningscenter på närmare tolv orter runt om i Sverige.

För vidare information kontakta:
-Tobias Ramstedt, rektor, Peder Skrivares Gymnasieskola. tfn: 070–638 84 72 
-Stefan Larsson, driftchef, Munkagårdsgymnasiet. tfn: 070–646 52 19
-Jenny Andersson, utbildningssamordnare, Vuxenutbildningen. tfn: 070–529 74 36
-Jonas Thorstenson, områdeschef yrkesutbildning, ME-skolan. tfn: 08–762 70 77
-Per Ek, regionchef, ME Södra, tfn: 070- 810 19 59


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson