2016-12-02 10:30Pressmeddelande

Ingelstadgymnasiet startar maskinförarutbildning i samarbete med ME-skolan

null

Höstterminen 2017 drar Ingelstadgymnasiet utanför Växjö igång inriktningen anläggningsfordon inom Bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningen startas i nära samarbete med ME-skolan, skolan kommer utvecklas till ett ME-utbildningscenter för maskinentreprenörer i regionen. Ingelstad är ett väletablerat gymnasium med s.k. riksintag och elevboende. Just nu studerar 240 elever på skolan.

– Det är en väldigt intressant utveckling vi har påbörjat på Ingelstad. Även om Ingelstadgymnasiet är ett naturbruksgymnasium finns det många naturliga beröringspunkter med den nya inriktningen. Det är många maskinentreprenörer som har sin bakgrund inom lantbruksnäringen. Vi har också utbildat maskinförare inom Naturbruksprogrammet sedan 2008, men nu tar vi alltså ett steg till inom detta område. Extra inspirerande är detta då vi vet att de flesta eleverna som går en maskinförarutbildning har arbete redan då de står på studenttrappan, förklarar Malena Richardson, rektor på Ingelstadgymnasiet.

Maskinförarutbildningen sker på Ingelstadgymnasiet utanför Växjö. Genom ett unikt samarbete med PON/Cat kommer alla elever få använda den senaste typen av mobila maskiner. Dessutom pågår utbyggnad av övningsområde och bygghall.

– Genom samarbetet med ME har vi en nära kontakt med regionens maskinentreprenörer som också deltar i utbildningen med praktikplatser. Vi är branschföretagens utbildare, understryker P-O Thörn, platsansvarig lärare i Ingelstad.

ME-utbildningscenter
ME-skolan utbildningscenter är idag etablerade på 6 orter och driver maskinförarutbildning inom Bygg- och anläggningsprogram och genom den kommunala vuxenutbildningen.

– Vi erbjuder också företagsanpassade kurser inom de flesta områden för de som arbetar i branschen men också kompetensprov eller komplettering av yrkesbevis. Inom 2 år räknar vi med ha etablerat ME-utbildningscenter på närmare 12 orter runt om i Sverige, säger Tomas Lindberg, projektledare skolutveckling på ME

Hela branschen är just nu i kraftig tillväxt p.g.a. stora satsningar inom infrastruktur och byggnadssektorn. Även yrket i sig själv är under stark utveckling med moderna maskiner som är laddade med den senaste tekniken.

För vidare information kontakta:
P-O Thörn, platsansvarig lärare, tfn:070-267 05 32
Tomas Lindberg, projektledare skolutveckling på ME, tfn: 070-277 35 40


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson