2015-06-10 08:00Pressmeddelande

Läckande avlopp förstör dricksvatten och badvikar: Tre norrlandskommuner sämst i landet på avlopp

null

Varje dag rinner enorma mängder orenat avloppsvatten ut i Sveriges dricksvattentäkter och badvatten. Det kommer från dåliga enskilda avlopp - och sådana finns det cirka 450 000 av i Sverige. De läckande avloppen utgör inte bara ett miljöhot, utan också en akut hälsorisk. Tre norrländska kommuner - Jokkmokk, Åsele och Sollefteå ligger längst ner på listan när det gäller att åtgärda miljöfarliga avlopp, det visar en undersökning som Aktionsgruppen Små Avlopp genomfört.

Enligt aktionsgruppens undersökning håller 250 av landets 290 kommuner en åtgärdstakt som är alldeles för låg. Och i över 100 kommuner är åtgärdstakten så låg att det kommer att ta över 50 år att åtgärda alla läckande avlopp, i de värsta fallen över 100 år, trots att avloppen i snitt har en livslängd på bara 20 år. Och tre av dem som ligger allra längst ner på listan återfinns alltså i Norrland.

­

– En familj som har ett enskilt avlopp förorenar i snitt nästan 500 procent mer än en familj som har kommunalt avlopp. Och man förorenar inte bara hav, sjöar och åar utan även sina egna och grannars dricksvattenbrunnar. Trots det åtgärdar Jokkmokks kommun bara
0,1 procent av sina läckande avlopp varje år, helt klart den lägsta nivån i hela landet, enligt Hampe Mobärg.

– Havs- och Vattenmyndigheten, HaV rekommenderar att fem procent av det totala beståndet åtgärdas varje år. Under en övergångsperiod behöver takten vara 6,3 procent för att kunna bygga bort de avlopp som faktiskt har varit olagliga sedan 1969. Utifrån dagens nivåer på åtgärdstakt behöver vi en fördubbling för att närma oss det mål som HaV satt upp. Enskilda avlopp utgör tillsammans med de kommunala avloppsreningsverken de störta punktkällorna avseende utsläpp av fosfor. Enligt HaV måste vi reducera våra utsläpp av fosfor från enskilda avlopp med dryga 60 procent för att nå god ekologisk status i våra vattendrag.

Det är ett politiskt, miljö- och hälsomässigt misslyckande att de enskilda avloppen fortsätter att läcka avloppsvatten i dricksvattentäkter och badvatten, säger Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp som under fem år följt kommunernas arbete för att minska sina utsläpp.

Näst sämst är Bergslagskommunerna Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg som klarar 0,3 procent, medan Sollefteå, återfinns som trea från slutet i sällskap med, bland andra, Vellinge, Landskrona, och Partille som alla åtgärdar 0,4 procent av sina avlopp varje år. Något högre upp kommer Malung-Sälen och Svedala med 0,5 procent.

Allra bäst är Ockelbo kommun som ser över 10, 6 procent av beståndet varje år, tätt följt av Haninge, Tyresö, Nynäshamn och Nässjö på 10,2 procent. Herrljunga, Vetlanda och Vara klarar 9,0, 7,5 respektive 7,0 procent av avloppen varje år och ligger därmed före Ängelholm och Malmö som ligger sjua och åtta på topplistan, tätt följda av Karlskoga-Storfors och Värmdö.

– De kommunerna är värda allt beröm och är goda exempel på ett ansvarstagande och praktiskt miljöarbete, säger Hampe Mobärg.

För ytterligare information kontakta:
Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp, VD för Maskinentreprenörerna
Tfn: 073- 029 88 56
E-post: hampe.mobarg@me.se

Aktionsgruppen Små Avlopp startades för fyra år sedan av Maskinentreprenörerna, ME, VVS-Fabrikanternas Råd och Svenska Rörgrossistföreningen VVS. Gruppen representerar 90 procent av den svenska VA-branschen.


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson