2015-06-08 08:00Pressmeddelande

Läckande avlopp förstör dricksvatten och badvikar: Skånska kommuner på svarta listan

null

Varje dag rinner enorma mängder orenat avloppsvatten ut i Sveriges dricksvattentäkter och badvatten. Det kommer från dåliga enskilda avlopp - och sådana finns det cirka 450 000 av i Sverige. De läckande avloppen utgör inte bara ett miljöhot, utan också en akut hälsorisk. Flera av Skånes kommuner ligger längst ner på listan när det gäller att åtgärda läckande och miljöfarliga avlopp, men två av dem är bland de bästa i landet, det visar en undersökning som Aktionsgruppen Små Avlopp genomfört.

Enligt aktionsgruppens undersökning håller 250 av landets 290 kommuner en åtgärdstakt som är alldeles för låg. Och i över 100 kommuner är åtgärdstakten så låg att det kommer att ta över 50 år att åtgärda alla läckande avlopp, i de värsta fallen över 100 år, trots att avloppen i snitt har en livslängd på bara 20 år. Och många av dem finns i Skåneland.

­

– En familj som har ett enskilt avlopp förorenar i snitt nästan 500 procent mer än en familj som har kommunalt avlopp. Och man förorenar inte bara hav, sjöar och åar utan även sina egna och grannars dricksvattenbrunnar. Som bosatt i Skåne känns det naturligtvis bedrövligt att konstatera detta politiska, miljö- och hälsomässiga misslyckande, säger Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp, som under fem år följt kommunernas arbete för att minska sina utsläpp. Bakom aktionsgruppen står den samlade svenska VA-branschen.

– Havs- och Vattenmyndigheten, HaV rekommenderar att 5 procent av det totala beståndet åtgärdas varje år. Under en övergångsperiod behöver takten vara 6,3 procent för att kunna bygga bort de avlopp som faktiskt har varit olagliga sedan 1969. Utifrån dagens nivåer på åtgärdstakt behöver vi en fördubbling för att närma oss det mål som HaV satt upp. Om vi tittar på de skånska kommunerna är takten mycket lägre. Landskrona, Vellinge och Åstorp åtgärdar 0,4 procent av sina miljöfarliga avlopp varje år. Svedala når 0,5 procent. De är bland de absolut sämsta i Sverige, säger Hampe Mobärg, som dock pekar på att det finns ljuspunkter. Om nu Landskrona och Vellinge är dåliga, så är Ängelholm och Malmö desto bättre. De åtgärdar 6,9,respektive 6,8 procent av beståndet och ligger faktiskt på tio-i-topplistan över Sveriges bästa kommuner,

Klart bäst i Sverige är Ockelbo kommun som åtgärdar 10, 6 procent av beståndet varje år, tätt följt av Haninge, Tyresö, Nynäshamn och Nässjö på 10,2 procent. Herrljunga, Vetlanda och Vara klarar 9,0, 7,5 respektive 7,0 procent av avloppen varje år, och ligger därmed före Ängelholm och Malmö som får nummer sju och nummer åtta på topplistan.

I absoluta botten på den svarta listan finns Jokkmokk med bara 0,1 procent i åtgärdstakt. Närmast därpå Bergslagskommunerna Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg som når 0,3 procent. På 0,4 procent, trea från slutet, återfinns, förutom de skånska kommunerna, Sollefteå och Partille medan Svedala delar fjärdeplatsen med Malung-Sälen och Åsele.

För ytterligare information kontakta:
Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp, VD för Maskinentreprenörerna
Tfn: 073-029 88 56
E-post: hampe.mobarg@me.se

Aktionsgruppen Små Avlopp startades för fyra år sedan av Maskinentreprenörerna, ME, VVS-Fabrikanternas Råd och Svenska Rörgrossistföreningen VVS. Gruppen representerar 90 procent av den svenska VA-branschen.


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson