2014-05-20 10:30Pressmeddelande

Läckande avlopp på östkusten: Miljöministerns hemkommun i bottenligan

null

– Miljöminister Lena Ek har helt tappat takten i miljöarbetet.  Havs- och Vattenmyndighetens (HaV) förslag för hur dåliga enskilda avlopp ska åtgärdas ligger bortglömd på miljödepartementet. Remissinstanserna vill att vi kör, men inget händer.  Nu kommer återigen en sommar där hundratusentals avlopp fortsätter att läcka i badsjöar och kustvatten. Längs den svenska ostkusten, från Stockholm och söderut är intressant nog, miljöminister Lena Eks hemkommun Valdemarsvik långt ifrån toppen av ligan. Det är inte bara beklagligt det är pinsamt säger Hampe Mobärg, talesman för Aktionsgruppen Små Avlopp. 

Enligt aktionsgruppens undersökning håller bara 27 av Sveriges kommuner en realistisk och hållbar utbytestakt av miljöfarliga enskilda avlopp, De åtgärdar minst fem procent varje år, den takt som också rekommenderas av HaV i förslaget. Samtidigt ligger 47 kommuner på en takt som är lägre än en procent om året.  Det betyder att avlopp konstruerade för 20 år förväntas leva i över 100 år.

– Vi följt utvecklingen under fyra år. Förra året åtgärdades 18 000 av 400 000 miljöfarliga avlopp, det borde ha varit 35 000. Många kommuner tar frågan på allvar, men det finns samtidigt 135 kommuner som inte håller ens hälften av den takt som HaV rekommenderar.  Då tar det mellan femtio och hundra år innan utsläppen försvinner, fortsätter Hampe Mobärg.

En snabb koll längs med den natursköna Östkusten, från Stockholms skärgård och S:t Anna, förbi Kalmar och ner till Blekingegränsen visar på stora skillnader mellan orterna.  I toppen återfinns Tyringe, Haninge och Nynäshamn som arbetar tillsammans och ligger på en åtgärdstakt på nio procent. Sedan faller det ner mot 5, 3 procent för Norrköping, som hårfint klarar HaV:s gräns, medan Västervik och Oxelösund hamnar strax under femprocentsstrecket med 4, 96 procent, respektive 4,76 procent. Miljöministerns hemkommun Valdemarsvik når bara 2,17 procent, vilket betyder att det tar minst 50 år att byta ut de läckande avloppen.

– Naturvårdsverket, som tidigare varit ansvarig för frågan hävdade att ”Små avlopp är ingen skitsak” och det är helt rätt. HaV:s förslag har allt som behövs - regler, en miljöskatt och skarpa gränser för olika myndigheters ansvar. Det är ett bra förslag som vi, liksom de flesta remissinstanser, stödjer.  Miljöminister Lena Ek måste lyfta frågan och ta beslut. Det innebär att hon bör lägga en proposition enligt HaV:s förslag redan innan valet så att en nyvald riksdag snabbt kan komma till beslut något som Lena Ek lovar inför EU valet 2014. Hon säger:

”Jag vill påverka och jag vill ta beslut som leder till att vi ska kunna bada i Östersjön”

– Om detta inte sker riskeras ett totalstopp i det pågående miljöarbetet och det är helt i onödan, säger Hampe Mobärg. 

För ytterligare information kontakta:
Hampe Mobärg, Aktionsgruppen Små Avlopp samt vd för Maskinentreprenörerna (ME)
Tfn: 073-029 88 56 
E-post: hampe.mobarg@me.se

 

Aktionsgruppen Små Avlopp startades för tre år sedan av Maskinentreprenörerna, ME,
VVS-Fabrikanternas Råd och Svenska Rörgrossistföreningen VVS. Gruppen representerar 90 procent av den svenska VA-branschen.


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson