2018-12-17 15:57Pressmeddelande

​Maskinentreprenörens Teknikpris till Volvo CE

null

Volvo CE får Maskinentreprenörens Teknikpris 2018 för forskningsprojektet Electric Site. Materialhantering testas i en bergtäkt med eldrivna maskiner och förarlösa maskiner. Det är ett viktigt steg för att ny teknik och nya maskiner ska kunna tas från prototypstadiet till färdiga produkter och system som kan säljas till kund. Projektet visar på minskade utsläpp av koldioxid med 98 procent, 70 procent lägre energikostnad och 40 procent lägre operatörskostnader.

Så här lyder juryns motivering:

”Volvo CE tar sitt forskningsprojekt Electric Site ut i skarp produktion. Det fungerar och har nått resultat utöver förväntan. Mycket tyder på att detta är början på en revolution av branschen.”

- Vi är stolta att tilldelas Maskinentreprenörens Teknikpris. Tillsammans med våra partners Skanska, Energimyndigheten, Mälardalens högskola och Linköpings universitet har vi med Electric Site verkligen utmanat oss att våga tänja på traditionella arbetssätt och i princip ta oss an att revolutionera industrin, säger Anne Bast, Vice President Corporate Communication på Volvo CE.

I Maskinentreprenörens senaste nummer, som kommer ut den 17 december, kan man läsa allt om Teknikpriset 2018. Förutom vinnaren Volvo CE presenteras fem finalister som får hedersomnämnanden:

Pon Equipment Norge: Konverterat 25-tons grävare till eldrift.

Case: För designen på G-serien hjullastare.

Hitachi: Sensorer talar om hur motor- och hydraulolja mår.

Engcon: Modulbyggt fäste med endast två hydraulslangar.

JCB: X-serien bandgrävare.

För ytterligare information:
Lars-Olof Tandberg, redaktör, tidningen Maskinentreprenören, tfn: 08-762 70 79
Micael Appelgren, chefredaktör, tidningen Maskinentreprenören, tfn: 08-762 70 71

Tidningen Maskinentreprenören är Sveriges äldsta tidning för maskinentreprenörer. Tidningen har heltäckande bevakning av anläggningsbranschen. Ekonomiska fackliga och politiska beslut och frågor som berör maskinägarna. Arbetsplatsreportage från stora och små företag. Nya metoder och produkter, regelbundna tester av maskiner. Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna. TS-kontrollerad upplaga (2018): 6 900. 


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson