2015-05-06 07:30Pressmeddelande

ME har väckt gymnasieminister Aida Hadžialić

null

Gymnasieminister Aida Hadžialić har bjudit in en rad olika branscher, från VVS och transport till livsmedel och turism, till en fördjupad diskussion om införandet av branschskolor. Det känns som vi har bidragit till att väcka hennes intresse för frågan och vi vill gärna vara med i den fortsatta diskussionen. Vi har ju stor erfarenhet av samverkansprojekt och vet vad som krävs.

­– Utbildningsfrågan är central för hela branschen och för hela landet. Utan välutbildade maskinförare klarar vi inte av att genomföra de infrastrukturprojekt som Sverige planerar och behöver, så enkelt är det. Samtidigt som vi har brist på maskinförare har vi en arbetsmarknad där många unga får stå utanför och titta på, säger Hampe Mobärg, VD för branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, som nu hoppas på ökat intresse från den nya gymnasieministern Aida Hadžialić (S).

Den borgerliga regeringen tog 2011 bort den körkortsutbildning som ingick i maskinförarutbildningen och omöjliggjorde därmed för arbetsgivaren att anställa eleverna, eller ens att ta emot dem som praktikanter. Utan körkort får eleven helt enkelt inte köra entreprenadmaskinerna utanför grinden och är då i praktiken oanvändbar som maskinförare.

­–De yrkesförberedande gymnasielinjerna tappar elever. De ungdomar som sett en framtid i en växande och spännande bransch väljer andra utbildningar, eller står kvar i arbetslöshet. Vi undrar, precis som LO har gjort tidigare, hur man med höga arbetslöshetssiffror kan låta bli att utbilda ungdomar, eller till och med lägga ner utbildningar som faktiskt skapar jobb, säger Hampe Mobärg.

Just nu är Yrkesprogramutredningen, tidigare Teknikprogramutredningen, i sin slutfas. I mars 2014 kom ett tilläggsdirektiv om att utredarna, förutom frågorna om dimensionering och utbud, även skulle se över förutsättningarna för en försöksverksamhet med samarbete mellan olika branscher och skolan, så kallade branschskolor, en utveckling som ME välkomnar.


– Det är en bra lösning som kan bidra till ett bättre samarbete mellan näringsliv och skola. ME driver idag en maskinförarutbildning tillsamman med gymnasiet i Upplands Bro i Bålsta. Det är precis en sådan utbildning som regeringen säger sig vilja förespråka, säger Hampe Mobärg. Att vi först inte var bjudna till i ministerns diskussion ser jag som ett rent misstag som nu har rättats till.

Framtidens utbildningar kommer att diskuteras vid ett särskilt seminarium i samband med entreprenadmässan Entreprenad Live som äger rum på Ring Knutstorp 7-9 maj. Vid seminariet deltar, Tomas Lindbergh, VD för ME-Skolan, och Magnus Alm, nyvald ordföranden för LO-distriktet i Skåne, tidigare ombudsman för Byggnads i Skåne, tillsammans med branschföreträdare och beslutsfattare.

För vidare information, kontakta

Hampe Mobärg, VD ME, tfn: 0730-29 88 56, e-post: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson