2018-07-02 10:00Pressmeddelande

​ME i Almedalen 2018: Byggbransch utan förare

– Vi i ME kallar oss samhällsbyggare. Vi bygger bostäder, järnvägar och motorvägar, röjer snö, gräver bredband och drar vatten och avlopp. Vår absolut största utmaning idag är att ungdomarna väljer bort yrkesinriktade utbildningar, trots att de som går våra utbildningar nästan utan undantag har jobb som väntar när de går ut. Maskinförare har blivit en akut bristvara, säger branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME:s, vd Hampe Mobärg i samband med Almedalsveckans inledning i Visby.

– Sverige kommer inte att kunna genomföra de stora infrastrukturprojekt och bostadsbyggnationer som planeras utan kvalificerad arbetskraft. Idag läggs utbildningar ner trots att behovet finns. Kommunerna tycker att det är för dyrt och krångligt att anordna dem. Vi tar vårt ansvar genom driva ME-skolor på hittills på åtta platser i landet, skolor som har de bästa lärarna och de bästa maskinerna.

ME driver också, tillsammans med EU och svenska ESF-rådet, projektet Maskinförare 20Tjugo som dels ska stärka utbildningens pedagogik, dels bidra till en breddad rekryteringsbas till skolorna.

– Det handlar om attityder, om hur omvärlden ser på vår bransch och på yrkesutbildningar och hur vi själva ser på omvärlden. Idag behövs det inte så mycket muskler för att köra en entreprenadmaskin, men desto mer av social kompetens och samarbetsförmåga. Det öppnar upp för andra grupper, säger Hampe Mobärg.

I projektet samarbetar ME med ”Youtubern” Hampus Hedström som, via filmer på sin Youtubekanal och inlägg på Twitter och Instagram ska hjälpa ME att bygga ett ökat intresse för utbildningarna. Hampus Hedström har över 220 000 prenumeranter på sin kanal och hans filmer visas just nu ungefär en miljon gånger i månaden.,

– Vi har valt att samarbeta med Hampus i Maskinförare 20Tjugo. Med hans hjälp kan vi nå ut på nya sätt och förhoppningsvis locka ännu fler till ME-skolan, säger Hampe Mobärg.

Under Almedalsveckan anordnar ME tisdagen 3/7 klockan 08.30-09.30 seminariet ”Byggbransch utan förare”. Inbjudna är, bland andra, utbildningsutskottets ledamöter, utbildningspolitiska talespersoner, skolpolitiker och skolledare från både region Gotland och övriga landet, SKL och Boverket. Anmälan kan ske till Eric Österberg, eric@oysterberry.se, tfn: 070-590 0599.

För vidare information, kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna
Tfn: 0730- 29 88 56
Epost: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson