2019-02-04 09:15Pressmeddelande

Niklas stoppade dieseltjuv, åtalas för olaga frihetsberövande -Förödande för tilltron till rättsväsendet, säger ME:s vd

Dags för rättegång i Solna tingsrätt på tisdag:

Tisdagen den 5 februari ska Niklas Krämer, maskinförare vid Närlunda schakt på Ekerö, infinna sig i Solna tingsrätt. Han fångade, tillsammans med en kollega, vintern 2017 en dieseltjuv och överlämnade honom till polisen. Nu står Niklas åtalad för olaga frihetsberövande och brott mot kameraövervakningslagen. Det hade nämligen gått för många timmar mellan brottet och gripandet, och dessutom får man inte sätta upp övervakningskameror utan tillstånd, något som Niklas och hans kollega gjort för att bevaka företagets fordon.

­

–Fullständigt absurt, Niklas agerar för att stoppa de stölder som företaget systematiskt utsatts för, får fast på tjuven som erkänner brottet, men som omgående släpps på fri fot av polisen och sedan försvinner spårlöst, kommenterar Hampe Mobärg, vd för branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME.

–Jag har full förståelse för Niklas. Det försvinner diesel för miljardbelopp, nästan helt utan rättsliga påföljder. Det handlar om etablerade internationella ligor som stjäl både diesel och fordon. Det är ett enormt problem för våra medlemmar och för andra branscher. Det drabbar inte bara enskilda företagare hårt utan skapar dessutom ökade kostnader för hela samhället. Att Niklas när han försöker stoppa eländet – en hedervärd handling, kan man tycka – istället för att bli belönad blir åtalad på tekniska grunder, är fullständigt bisarrt, och naturligtvis helt förödande för tilltron till rättsväsendet. Vi från ME ger honom allt vårt moraliska och praktiska stöd, fortsätter Hampe Mobärg.

Den kommande rättegången mot Niklas Krämer har uppmärksammats av såväl riks- som lokalmedier, samt av kriminologen och rikskändisen Leif GW Persson, som aviserat att han ska vara med under rättegången. Han har också utlovat att han kommer att betala de böter som eventuellt tilldöms Niklas Krämer.

För vidare information kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna, tfn: 073-029 8856, e-post: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson