2010-08-12 10:30Pressmeddelande

Omställningsbidrag för att byta ut dåliga avlopp

null

Politiker skiter i små avlopp:
Omställningsbidrag för att byta ut dåliga avlopp

- För att få fart på utbytet av alla dåliga små avlopp borde politikerna ta beslut om ett tidsbestämt omställningsbidrag. Det skulle tillsammans med alla andra åtgärder få fart på utbytestakten av de 400 000 undermåliga avlopp som finns i landet. Det säger Hampe Mobärg, talesperson för Aktionsgruppen Små Avlopp och VD i bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna, ME.
- Det är inget annat än pinsamt att våra politiker låter detta miljöläckage pågå år efter år trots att man varit medveten om situationen i decennier.

Aktionsgruppen delar Naturvårdsverkets och kommunernas oro över att så lite görs åt de
400 000 icke godkända avloppen.
 
- Små avlopp bidrar stort till utsläppen och övergödningen av Östersjön och många andra vatten i sommar. Det är verkligen ingen ”skitsak” för att använda Naturvårdsverkets uttryckssätt, framhåller Hampe Mobärg.

Aktionsgruppen har uppvaktat de ledande miljöpolitikerna och även hållit ett seminarium under Politikerveckan i Almedalen i juli.

- Nu hoppas vi att politikerna ska ta bladet från munnen om de små avloppen inför valet i höst. Vi är övertygade om att ett stimulansbidrag sätter fart på de ansvariga fastighetsägarna att byta ut sina usla avlopp. Dessutom skulle kostnaden för motsvarande bidrag vara marginell över tiden.

Ytterligare information:
Hampe Mobärg, VD i Maskinentreprenörerna, ME, tfn 0730-29 88 56


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson