2019-02-25 08:00Pressmeddelande

​Öppet brev till regeringen: Panikbeslut räddar inte miljön

Det finns nog inga svenska branscher som är så aktiva och i teknisk framkant som gruvindustrin och de som arbetar med att skapa vägmaterial i bergtäkter. Elektrifieringen av krossar och andra arbetsmaskiner går så fort att till och med en teknikfantast som jag undrar om ingenjörerna aldrig sover. Företagen investerar för glatta livet i elmaskiner, för man vet att det är framtiden. Det som också är helt uppenbart är att både gruvbranschen och bergmaterialindustrin har tagit fram imponerande planer för hur de ska bli fossilfria. Det är så ambitiösa att jag faktiskt tvivlar på att de lyckas. Men omöjligt är det inte.

Döm om min förvåning då jag nu ser hur regeringen vill höja kostnaderna för de här bolagen genom att förändra lagstiftningen så att de får en chockartad skattehöjning på inköp av diesel. För att ”skynda på omställningen”, skriver tjänstemännen i regeringskansliet.

Nu kommer inte tankarna från miljödepartementet (vilket man hade trott) utan från finansdepartementet. Här borde tjänstemännen kunna räkna. Intäkterna från skattehöjningen (340 miljoner/år) kommer direkt att rinna ut när staten får ökade kostnader för byggandet av infrastruktur (bergmaterialet blir lika mycket dyrare som priset på diesel från dag ett).

Men får våra gruvor högre kostnader får de svårare att konkurrera internationellt. Det kan hota jobben i glesbygden. Hallå, finansdepartementet! Ta fram miniräknaren!

Och miljövinsterna då? Nä, tjänstemännen själva anser att det handlar om 0,05 procent av koldioxidutsläppen i Sverige. Det här är politik när det är som sämst, rent skadligt, skulle jag vilja säga. Det enda man lyckas med är att höja kostnaderna för företag som behöver resurser att ställa om.

Vi maskinentreprenörer är för en bra miljö. Vi är teknikvänliga. Men när gruvindustrin gör knut på sig själv för att lyckas bli fossilfri och gjort en seriös färdplan, om 11 år är man där, så skyndar den här skadliga politiken inte på någon elektrifiering, utan hotar bara vår konkurrenskraft och riskerar att maskinentreprenörer måste ställa maskinen på gården.

Tänk om nu, finansdepartementet! Ogrundade panikbeslut räddar inte miljön. Och en sak till finansdepartementet… de där 340 miljonerna ni vill ha in från gruvbranschen. Det hade räckt till att dra fram infrastruktur för laddning i många gruvor. ”Skynda på elektrifieringen” – pyttsan!

Hampe Mobärg
VD Maskinentreprenörerna


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson