2018-11-09 09:00Pressmeddelande

Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler

Lördagen den 10 november finns branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, på plats med både tält och grävmaskin, mitt på Möjligheternas Torg i Skellefteå. Men det handlar inte om något nytt oannonserat byggprojekt. Det är en öppet husaktivitet för att väcka intresse för den nystartade ME-skolan vid Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, den skola där framtidens maskinförare utbildas.

– Branschens viktigaste fråga just nu är kompetensförsörjning. Vi behöver många fler maskinförare för att kunna fortsätta utveckla Sveriges infrastruktur och bygga de vägar, hus och järnvägar som behövs. Utan maskinförare stannar Sverige, så enkelt är det. Därför har vi inom ME startat egna skolor, vår skola i Skellefteå är den åttonde i raden, och vi driver just nu ett projekt vi kallar Maskinförarutbildning 20Tjugo för att öka intresset för utbildningarna bland ungdomar, säger ME:s regionchef i Skellefteå, Anita Ifrig.

Under projektet provar ME en rad olika aktiviteter och olika kanaler för att nå fram till dagens unga. En av dem är ett samarbete med youtubestjärnan Hampus Hedström, som under året producerar filmer och gör inlägg på sociala medier för ME:s räkning. Idag har han över 230 000 prenumeranter på sin egen videokanal.

– Vi samarbetar med Hampus eftersom vi vet att han kan hjälpa oss att nå ut i kanaler som Youtube, Twitter och Instagram. Vi vill ändra bilden av yrket och branschen och få fler, både tjejer och killar, att vilja gå maskinförarutbildningen. För den som vill ha ett omväxlande arbete, är intresserad av teknik och gillar att lösa uppgifter tillsammans med andra, är maskinförare ett yrke där du både kan påverka och utvecklas. Dessutom är den som gått utbildningen nästan garanterad jobb, direkt efter examen, säger Anita Ifrig.

Aktiviteten på Möjligheternas Torg pågår kl 11.00-15.00 och besökarna kan träffa Hampus Hedström tillsammans med lärare och elever från ME-skolan på Anderstorpsgymnasiet – kanske ta en ”selfie” och dessutom prova på att köra en grävmaskin på riktigt.

För mer information om ME-skolan i Skellefteå och om projektet Maskinförare 2020: 
Anita Ifrig, regionchef ME, Skellefteå, tfn: 0910-78 29 03, e-post: anita.ifrig@me.se
Jonas Thorstenson, projektledare Maskinförare 2020, tfn: 08-762 7077, e-post: jonas.thorstenson@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson