2015-04-20 15:00Pressmeddelande

Rekordstor efterfrågan på maskinförare – men Uppsala stoppar utbildningen

null

Öppet brev till Utbildningsnämnden i Uppsala:

Vi ha precis nåtts av nyheten att man ska lägga ned gymnasieutbildningen till anläggningsmaskinförare vid Bolandgymnasiet av ekonomiska skäl. Detta sker precis som suget efter kvalificerade maskinförare är rekordstort och samtidigt som branschen går igenom det största generationsskiftet i mannaminne. Här finns riktiga jobb för unga.

Samtidigt är efterfrågan ännu större i tillväxtområden som i Mälardalen. Det är bara att titta runtomkring er, det går inte många meter innan ni ser en gul maskin ”in action”. Är det någon som funderar på framtiden i kommunen?

Vi har respekt för att utbildningen till att bli duktig maskinförare inte är som en vanlig teoretisk utbildning. Det krävs en del kapitalinvesteringar, speciell lärarkompetens, bra övningsområden med mera. Detta kan dock inte vara inte vara skäl nog för att lägga ned när man samtidigt skriker efter duktiga maskinförare. Här utbildas till riktiga jobb!

Vi i branschen har sett med oro på denna utveckling eftersom vi nåtts av information att fler kommuner funderar på att lägga ned sina utbildningar. Därför har vi också startat en utbildningssatsning som vi hoppas ska växa sig stark under kommande år. Förra året skapade vi ett samarbete med Uppland Bro Gymnasium, där vi driver den praktiska utbildningen till anläggningsmaskinförare i samarbete med det kommunala gymnasiet. Vi diskuterar med kommuner om liknande samarbeten runt om i landet.

Vi måste hitta en form för maskinförarutbildningen långsiktigt i Sverige som säkerställer utbildningskvalitet men också ökade elevantal. Det är ett samhällsansvar vi måste ta. Att lägga ned en viktig utbildning får konsekvenser för fler än den aktiva branschen.

Vi har massor med bra ungdomar i Sverige som går utan arbete på grund av orealistiska utbildningsinriktningar. Här har vi en bransch som är under stark utveckling med spännande jobb i tekniskt avancerade maskiner. Vi måste hitta ett fungerande samarbete mellan skolvärlden och branschen för att kunna utbilda framtidens maskinförare.

Vi är på! Är Uppsala kommun med? Lägg ned nedläggningsbeslutet den 22 april och tala med oss!

Hampe Mobärg, VD Maskinentreprenörerna

Tomas Lindberg, VD ME-Skolan

Pelle Fredriksson, Kontorschef Upplands Schakt

Mikael Pettersson, Ordförande Upplands Schakt


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson