Svenska maskinentreprenörer anses i ett internationellt perspektiv ofta vara mer effektiva och teknikintresserade än sina kollegor runt om i världen. Globala maskintillverkare brukar därför ofta studera den svenska marknaden inför större utvecklingsprojekt. Här finns några av branschens mest kluriga entreprenörer. Att tilldelas Maskinentreprenörernas Infrastipendium betyder att man håller världsklass.
– Det är faktiskt så det är, och det gör att det verkligen krävs något extra för att ens bli nominerad till Maskinentreprenörernas Infrastipendium. Att sedan kamma hem priset i den här mördande konkurrensen, det är ingen liten sak. Efter ganska många möten och företagsbesök stod det dock klart att vi alla i juryn var överens. Robin Wallenius är en fantastisk företagare och en förebild i vår bransch, säger Håkan Norén, ordförande i Norénska fonden som varje år delar ut Maskinentreprenörernas Infrastipendium.
För att bli nominerad krävs det att företagaren är under 40 år, och på ett ovanligt kreativt sätt utnyttjar ny teknik på ett sätt som stärker företagets konkurrenskraft. Den här gången lyckads 11 entreprenörer kvalificera sig, och konkurrensen var mördande ända in på mållinjen. I juryn sitter forskare, framgångsrika maskinentreprenörer, och svårflirtade gamla branschrävar. Den 34-årige Robin Wallenius från Hjo imponerade dock stort på alla.
– Det vi klart kunde se när vi besökte Robin Wallenius på företaget var att han går sin egen väg och är orädd för den digitala revolution som pågår i branschen. Han har en idé, tar in den kunskap som behövs, och skapar egna lösningar som gör att han både blir snabbare, billigare och levererar högre kvalitet än konkurrenterna. Det är precis de egenskaper som krävs för att vinna, säger Håkan Norén.
Det som imponerar extra är att Robin Wallenius inte är uppväxt i branschen vilket annars inte är ovanligt i en bransch där familjeföretag dominerar. Wallenius karriär startar inom industrin. Företaget Grävfirma Anders Jansson som han idag driver och äger tillsammans med sin fru hamnade överraskande i hans knä när svärfar plötsligt gick bort. Det var inte självklart att ta över, men så blev det till slut.
– Det är fantastiskt roligt att jag får det här stipendiet. Jag har faktiskt aldrig ens varit särskilt intresserad av att köra maskin, eller gillar maskiner särskilt mycket. Jag drivs mer att utveckla och effektivisera och leta nya affärsmöjligheter. Är väldigt intresserad av den nya teknik som nu kommer in i branschen, säger Robin Wallenius.
Genom att gå sin egen väg har Wallenius lyckats kapa flera led i olika byggentreprenader. Digitala mätinstrument och moderna grävsystem gör att företaget idag mer är att betrakta som en modern byggentreprenör med projekteringskompetens än en klassisk maskinentreprenör. Maskinerna är endast ett av flera verktyg i Wallenius värld.
Norénska fonden motiverar sitt beslut så här: ”Robin Wallenius är den kandidat som i grunden helt och hållet, på alla punkter, matchar Norénska fondens baskrav. Företaget bygger sin framgång på en helt egen idé och ligger långt fram i användandet av ny digital teknik. Robin Wallenius håller på att revolutionera hela synen på vad ett entreprenadföretag egentligen är – och kan vara”.
För mer information:
Håkan Norén, ordförande Norénska fonden, tfn: 070-535 72 20
Micael Appelgren, Chefredaktör tidningen Maskinentreprenören, tfn: 070- 482 66 49
Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.