2019-02-14 13:30Pressmeddelande

​Skattemedel ska användas effektivt: Sverige behöver kraftsamla inom yrkesförberedande utbildningar

null

– I skolan arbetar vi med skattebetalarnas pengar, därför är det viktigt att vi använder dem effektivt och konstruktivt. ME:s och ME-skolans samarbeten med kommunerna, liksom de som organisationen Lärande, som driver Realgymnasiet, har med företag som Mekonomen och Nordic Choice Hotels är spännande och visar på de stora möjligheter som finns när näringsliv och samhälle samverkar. Det sade Johan Pehrson, nyutnämnd ekonomisk politisk talesperson för Liberalerna, när han på onsdagsmorgonen deltog i ett frukostseminarium i Sveriges Riksdag. 

Med på seminariet fanns, förutom Johan Pehrson, representanter för branschorganisationen Maskinentreprenörerna (ME), Lärande och Nordic Choice, bland andra, riksdagsledamöterna Caroline Helmersson Olsson från Riksdagens utbildningsutskott (s), Jörgen Grubb (sd), Betty Malmberg (m), Gulan Avici (l), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, samt Maria Nilsson (l).

– Vårt mål är att hålla högsta kvalitet på utbildningarna, och vi ser att nästan 100 procent av dem som går ut har jobb direkt efteråt. Det är ett bra betyg för oss, sade ME-skolans vd Jonas Thorstenson, som, tillsammans med Lärandes vd Annelie Larsson, betonade vikten av konkreta förändringar för att öka effektiviteten och attraktiviteten för yrkesförberedande utbildningar.

– Kompetensbristen ökar snabbt, inom bara några år kommer det att saknas tusentals yrkesutövare på en rad olika områden – från maskinförare till kockar. Vi utbildar i verkligheten, för verkligheten och det kostar att genomföra relevanta utbildningar som möter de krav som ställs idag och i morgon. Det betyder att Sverige behöver kraftsamla. Med en eleversättning i paritet med de faktiska kostnaderna för utbildningarna, tillsammans med en stark regional samordning får vi råd att göra de investeringar i de maskiner och lärare som behövs. Om vi lyckas med det öppnar vi för ett fritt skolval och skolor med rätt kapacitet och rätt resurser, sade både Jonas Thorstenson och Annelie Larsson.

– Det handlar ytterst om att vara anställningsbar eller inte anställningsbar. Då blir det viktigaste att lära sig i verkligheten och då måste skolan och verkligheten, det vill säga näringslivet, samarbeta i mycket högre grad. Då behöver vi också se över det som kan hindra oss från att utnyttja samhällets resurser och medel mer effektivt, avslutade Johan Pehrson.

För vidare information, kontakta:
Jonas Thorstenson, vd ME-skolan, tfn: 08-762 7077, e-post: jonas.thorstenson@me.se
Hampe Mobärg, vd Maskinentreprenörerna, tfn: 073-029 8856, e-post: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson