2023-10-10 11:50Pressmeddelande

Stölder kostar entreprenadföretag en kvarts miljon

Anders Robertsson, vd för MaskinentreprenörernaAnders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna

Brott mot företag i anläggningsmaskinbranschen kostar stora pengar. Företagen satsar alltmer på att skydda sig, vilket de upplever ger god effekt. Det här visar bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörernas nya stöldrapport.
 
För tredje året i rad har Maskinentreprenörerna (ME) låtit undersöka problematiken med stölder i branschen genom att intervjua ett antal av medlemsföretagen. Rapporten visar att vartannat medlemsföretag drabbades av stöld 2022.
 
– Idag är det grönt ljus för brottslingar att stjäla från entreprenad- och byggarbetsplatser. Företagens brottsförebyggande åtgärder kan på sin höjd lysa gult genom att försvåra stölder, men bara polismyndigheten kan signalera rött genom att agera mot den återkommande brottsligheten hos våra medlemsföretag, säger Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna.
 
Företag som drabbas av stöld förlorar i snitt drygt 163 000 kronor på ett år, visar den nya rapporten. De som ägnar sig åt brottsförebyggande arbete lägger en snittsumma på drygt 89 000 kronor på sådana åtgärder, en kraftig ökning från 2021. Sammantaget innebär detta att företaget har en genomsnittlig kostnad på totalt 253 00 kronor – en kvarts miljon. Ökningen från 2021 är hela 61 procent. Pengarna som medlemsföretagen lägger på att skydda sig leder dock till att de utsätts för färre brott – 68 procent upplever att åtgärderna ger effekt.
 
Företag som utsätts för brott blir det allt oftare, enligt undersökningen. Antalet brott mot medlemsföretagen steg från 677 till 964, en ökning med 42 procent. Framför allt stjäls drivmedel. Under 2022 blev 85 procent av medlemsföretagen bestulna på drivmedel, i genomsnitt 6,4 gånger per företag. Endast 49 procent av drivmedelsstölderna polisanmäls, då det upplevs som meningslöst när utredningarna bara läggs ner.
 
– Brottslingarna vet att företagen måste ersätta det de stjäl från arbetsplatser. Eftersom de vet att det är riskfritt återvänder de till brottsplatsen för att begå nya brott, konstaterar Anders Robertsson.


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.