2017-01-30 16:59Pressmeddelande

Stora Infradagen 2017: Vägen mot framtiden – så förändras världen

null

– I en tid när alla tror att allt kan ske med hjälp av den Iphone vi numera har i fickan vågar vi i ME att ta er med på en resa in i den digitala världen. Idag vill vi visa att det bland oss samhällsbyggare finns en kunskap som borde synas i verkligheten. Den digitala revolutionen är snart här för anläggningsmaskinerna – och det är bra, för anläggningsmaskinerna är snart klara för den digitala revolutionen!

Det sade ME:s förbundsordförande Magnus Persson när han på fredagen öppnade den elfte upplagan av branschorganisationens evenemang Stora Infradagen. Dagen, som lockade över 300 personer, däribland ett statsråd och en före detta statsminister, minst en generaldirektör och en rad forskare, entreprenörer och företagsledare, hölls i år på temat ”Vägen mot framtiden”. En egen app med mentometerfunktion för snabba frågor till publiken var en av nyheterna för året.

Först ut på scenen efter Magnus Persson var infrastrukturminister Anna Johansson, som introducerades av dagens moderator Elisif Elvinsdotter. Ministerns anförande kretsade runt digital och fysisk infrastruktur.

– Målsättningen är att hela landet ska leva. Tillgången till bredband är lika viktigt idag som el och fast telefoni var förr. Det behövs andra saker också, men den digitala infrastrukturen är oerhört viktig för framtiden, menade Anna Johansson som också funderade runt höghastighetsbanorna

– Det är en extremt långsiktig satsning på kanske 30 - 40 års sikt. Den senaste uppskattningen är att det kostar 230 miljarder kronor. Frågan är om det verkligen dyrt sett ur det perspektivet?

Vänd utvecklingen
Efterföljaren på scenen, före detta statministern Fredrik Reinfeld, undvek riksdagspolitiken och tittade mer filosofiskt på utvecklingen i världen i dessa dagar av Brexit och Trump-utspel, migration och klimathot.

­

– Vi har inte sett så protektionistiska strömningar sedan 1930-talet och om vi inte kan hejda dem får vi problem. Om några börjar bygga murar eller höja importskatterna kommer allt fler att följa efter. Då drabbas små exportberoende länder som Sverige hårt. Därför måste vi planera för framtiden, och stå långt framme för att vända utvecklingen, menade Fredrik Reinfeldt, som också funderade över befolkningstillväxten och den åldrande befolkningen

–2040 finns det fyra miljoner stockholmare, har ni tänkt den tanken? Och i nästa generation är det 85-åringarna som tar över och blir den största väljargruppen. Vad betyder det?

Googlioter
Forskaren Johan Magnusson från Chalmers och Göteborgs Universitet pekade på de förändringar som äger rum när nya affärsmodeller tar över.

­

– Idag är vi alla googlioter, vi jobbar i deras fabrik, vi driver deras sälj och intäkter så snart vi klickar på länkar som ger dem intäkter. Vi skapar värdet, företag som Google fångar det, och det är den förändringen vi ser. Intelligenta produkter samlar enorma mängder information åt tillverkaren, inte åt användaren. Caterpillar vet mer om hur hjullastaren används än vad entreprenören gör. Tillgången till den kunskapen och informationen kan göra entreprenören mycket mer effektiv, sade Johan Magnusson, som också menade att det finns ett tidsfönster. Ni kan undvika missar och inlåsningar om ni går in med en öppen syn på vad den nya tekniken kan göra för er.

Ali Sadeghi från Trafikverket och Amy Rader Olsson från Smart Built Environment höll båda med Johan Magnusson om digitaliseringens problem, men framhöll möjligheter till miljardbesparingar när digitala data används för en mer effektiv och hållbar infrastrukturuppbyggnad.

– Allt bygger på tillgången till relevant geodata, sade Amy Rader Olsson. Ali Sadeghi höll med och menade att det digitala underlaget var avgörande för möjligheten att hålla ihop dagens avancerade upphandlingar. Men trots tekniken såg han inte någon anledning att ändra på upphandlingsförfarandet.

– Vi handlar upp projekt för 50 miljarder om året. Vi försöker paketera våra upphandlingar i olika storlekar, men vi ser Maskinentreprenörernas bolag som underleverantörer till de stora bolagen, sade Sadeghi.

– Det märkliga är att vi i Sverige har ett oligopol med fyra stora byggare, medan man i Tyskland bygger stora infrastrukturprojekt på många små entreprenader, replikerade ME:s vd Hampe Mobärg ögonblickligen.

Självkörande fordon
Efter lunch släpptes svenska Ubers vd Martin Hedevåg in, tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, regeringens utredare av självkörande fordon och vikarierande generaldirektör för Transportstyrelsen och Fredrik Ellsäter, vd för BMW DriveNow. De tre var rörande överens om att självkörande fordon skapar helt nya möjligheter för stadsplanering och samtidigt innebär minskad miljöbelastning, eftersom fordonen utnyttjas mer effektivt. De var också överens om att vi snabbt kommer att se betydligt fler självkörande fordon, men att lagar och bestämmelser måste anpassas – och vi som människor vänja oss vid att lita på fordonen, även om de har varken förare eller ratt.

Under eftermiddagen gästades Stora Infradagen av näringslivsnestorn Leif Östling som pekade på de stora möjligheter som världens växande medelklass innebär för svensk industri, samtidigt som han riktade skarp kritik mot den ineffektiva offentliga sektorn.

Anders Danielsson, Vice VD och ansvarig för infrastrukturutveckling på byggkoncernen Skanska fick vara stand-in för sin chef Johan Karlström, som tappat rösten. Likt Johan Magnusson manade han maskinentreprenörerna att vara snabba att utnyttja den digitala tekniken.

­

– ME:s bolag måste investera och anamma ny teknik, annars blir de frånåkta. Att förstå och använda ny teknik är nödvändigt, menade Anders Danielsson.

Tankeboxen
­Dagen avslutades med en ”Tankebox”, där forskaren och konsulten Fredrik Lagergren menade att en tydlig visualisering av faktiska data var det bästa sättet att skapa förståelse och omsätta den insamlade kunskapen in i verksamheten. Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv efterlyste nya avtalsformer som fungerar i en delningsekonomi. Malcolm Sjödahl från Ramböll sökte nya samarbeten mellan ME:s bolag och sitt eget och affärsängeln Jane Walerud hade bara ett råd till dem som funderade på att starta nytt.

– Börja med allt som är jobbigt. Det är den enklaste vägen!

Efter utdelningen av Maskinentreprenörernas Infrastrukturstipendium 2017 till den unge entreprenören Rasmus Mikaelsson och ett antal reflektioner från statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, kunde Magnus Persson avsluta dagen. Då var det nämligen dags att hälsa välkommen till kvällens stora Infrafest. Med ytterligare en celeber gäst, statsrådet Anna Ekström, som middagstalare.

För vidare information, kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna
Tfn: 0730- 29 88 56
Epost: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson