2018-01-25 09:00Pressmeddelande

Stora Infradagen 2018: Morgondagens grävmaskin går på larvband och är självkörande

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har tagit initiativ till ett högnivåmöte med EU-ministrar i Göteborg i juni. Avsikten är att skapa gemensamma regler och standarder för hur självkörande fordon ska få användas.

– Vi välkomnar initiativet och hoppas förstås att Tomas Eneroth vill ta med ME på resan mot framtiden. Frågan om vad som ska gälla för tusentals självkörande entreprenadmaskiner måste självklart upp på mötets agenda, säger Maskinentreprenörerna, ME:s förbundsordförande Magnus Persson.

Fredagen den 26 januari är det dags för ME:s årliga arrangemang Stora Infradagen och entreprenadbranschens snabba digitalisering är ett viktigt tema för dagen. Den handlar om hur en tidigare traditionell bransch arbetar för att möta framtiden.

– Branschen ligger långt framme. Våra maskiner blir mer och mer uppkopplade och det dröjer inte länge innan vi ser självkörande grävmaskiner och hjullastare på väg- och järnvägsbyggen. Utnyttjandet av modern digital teknik är en viktig del i undervisningen i de ME-skolor vi driver tillsammans med flera av Sveriges kommuner. Digitaliseringen ger bättre effektivitet och resursutnyttjande och ökar säkerheten. Tänk när maskinerna som utför underhåll på motorvägar och järnvägar kan klara sig utan människor på plats. Det kan spara liv när trafiken dundrar förbi, säger Magnus Persson, som efterlyser gemensamma och tydliga regler för hur självkörande fordon ska kunna utnyttjas på arbetsplatser i Sverige och Europa.

– Vi uppskattar infrastrukturministerns intresse, och hoppas att även självkörande entreprenadmaskiner får vara med på resan. Vi kommer att få se sådana i verkligheten betydligt tidigare än andra fordonstyper. Kanske kan vi från ME fylla en funktion vid konferensen? Vi kommer gärna och berättar om vår digitala verklighet. Tomas Eneroth är en av talarna vid Stora Infradagen 2018 och jag ska ställa frågan till honom, säger Magnus Persson.

Temat för Stora Infradagen 2018 är ”Vilken väg är rätt 2030?”, på plats finns, förutom ministern Tomas Eneroth, bland andra, Närings- och innovationsministern Mikael Damberg och Trafikverkets Generaldirektör Lena Erixon.

När och var?
Stora Infradagen äger rum på Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm, med start klockan 10.00 fredagen den 26 januari 2017. Programmet finns på www.me.se.

För vidare information om ME och Stora Infradagen 2018, kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna,
Tel: 0730-29 88 56
Epost: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson