2016-11-28 10:30Pressmeddelande

Stora Infradagen 27 januari 2017: Den nya ekonomin ger infrastrukturen vingar

null

– Delningsekonomi är inte något som bara rör taxi eller semesterlägenheter, det är en jätteindustri som bara i Europa drog runt 35 miljarder kronor förra året. Det betyder att vi i infrastrukturbranschen också måste förhålla oss till den. Därför ägnar vi Stora Infradagen 2017 åt delningsekonomi och digitalisering, säger Hampe Mobärg, VD för branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME.

Förra månadsskiftet lämnade Skatteverket sin slutrapport om delningsekonomin och dess effekter på skattesystemet till finansdepartementet. Verket är oroligt för att delningsekonomin ska tränga ut annan ekonomisk aktivitet och få skatteintäkterna att minska, men säger samtidigt att det saknas underlag för riktiga slutsatser.

– Rapporten är bara en av flera som regeringen beställt för att förstå hur den digitala delningsekonomin fungerar. I februari kommer regeringens utredning om alternativa finansieringslösningar för den svenska infrastrukturen. Vår bransch brukar betraktas som traditionell och konservativ, men även vi ser att världen förändras. Vi vet inte vartåt det bär, men vi måste lära oss vad vi kan använda av det nya ­– det som kan ge oss vingar, som en av våra talare, chalmersforskaren Johan Magnusson säger – och vad vi ska se upp med, säger Hampe Mobärg.

– Vi har bjudit in entreprenörer som Uber Sveriges VD Martin Hedevåg och DriveNows VD Fredrik Ellsäter till Stora Infradagen 2017. De får tampas med Leif Östling, mångårig Scaniachef och numera ordförande för Svenskt Näringsliv, Skanskas VD Johan Karlström, förre statsministern Fredrik Reinfeld och entreprenörveteranen Jane Walerud. Till det kommer infrastrukturminister Anna Johansson och en rad företagare, forskare, experter och utredare. Det blir garanterat spännande!

När och var?
Stora Infradagen äger rum på Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm, med start klockan 10.00 den 27 januari 2017. Programmet finns på www.me.se. Deltagandet är kostnadsfritt.

För vidare information om ME och Stora Infradagen 2017, kontakta:
Hampe Mobärg, VD, Maskinentreprenörerna
Tfn: 073- 029 8856
E-post: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson