2015-08-20 07:00Pressmeddelande

Stora Infradagen – tioårsjubileum 2016: Infrastruktur kräver innovation

null

Stora Infradagen 2016 äger rum, med start klockan 10.00, den 29 januari i Näringslivets hus på Storgatan 19 i Stockholm.

Ruttnade järnvägssyllar på landets mest trafikerade sträckor. Miljardinvesteringar i en Botniabana som knappt används. En tunnel genom Hallandsås som nästan är klar, 24 år efter beslutet och tio gånger dyrare än beräknat och betongblock som faller från nya E4-bron i Sundsvall.

– Infrastruktur är stort, komplext och dyrt. Oftast är det skattebetalarna som står för pengarna. Därför måste vi vara säkra på att vi tar rätt beslut och att pengarna används på ett bra sätt. Stora Infradagen är en given årlig samlingspunkt för sådana diskussioner. Det är Sveriges viktigaste branschdag för samhällsbyggare. Vi brukar jämföra den med ett Almedalen i miniatyr, fast med fokus på infrastruktur. Här finns ministrar och beslutsfattare, företagsledare, opinionsbildare, fackförbund och forskare, säger Magnus Persson förbundsordförande vid bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, som står som arrangör för dagen.

Temat 2016 är ”Entreprenör eller innovatör”. Frågan som ställs är ”Ersätter innovatörerna dagens entreprenörer?” men också motsatsen ”Har vi innovatörer, eller sitter vi fast i traditionerna?”.

– För att klara de utmaningar vi ser måste vi - politiker så väl som branschfolk - gemensamt hitta nya, mer effektiva sätt att upphandla och genomföra komplexa infrastrukturprojekt. Vi måste vara innovativa, både vad gäller tjänster och arbetssätt om vi ska fortsätta utvecklas. Hur det ska ske kommer vi att diskutera på Stora Infradagen 2016, säger Magnus Persson.

För vidare information om ME och Stora Infradagen 2016, kontakta:
Magnus Persson, Ordförande ME, tfn: 0705-83 52 30
Hampe Mobärg, VD ME, tfn: 0730-29 88 56, e-post: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson