2005-05-26 10:39Pressmeddelande

Stormskadat vägnät riskerar stängning

- 600 miljoner kronor saknas för att återställa det sönderkörda vägnät i södra Sverige som följt i stormen Gudruns spår. Skogstransporterna kommer snart inte fram längre och miljardvärden står på spel. Dessutom hotas nedgrävningen av elnätet, eftersom fordon och människor inte kan komma ut i skogarna.

Det säger Nils Jakobsson, VD i bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna. Vid anläggningsmaskinsmässan NordCon på Elmia i Jönköping på torsdagen (26/5) uppmanade han infrastrukturminister Ulrica Messing att skyndsamt åter åka ned till Småland för att inspektera det skadade vägnätet.

Måste stängas
- Maskinföretagarna är beredda att rycka in och avhjälpa skadorna omgående, men står maktlösa eftersom ingen vill betala notan, förklarar Nils Jakobsson.

Aldrig tidigare har det mindre vägnätet i södra Sverige, och framför allt Småland, varit mera belastat än efter stormen Gudrun. Dessutom har elbolagen startat ambitiösa projekt för att gräva ned elledningar och säkra elförsörjningen i landet.

- Infrastrukturen klarar inte sådana påfrestningar. Det är en tidsfråga innan de skadade vägarna måste stängas av, säger Nils Jakobsson

Står Sverige dyrt
- Vägverket begärde tidigare i år 600 miljoner kronor för underhåll av vägnätet, men regeringen visade kalla handen. I vårbudgeten prutade dessutom finansministern 400 miljoner till underhållet av vägarna i stort i Sverige. Bara i år har alltså det svenska vägnätet gått miste om 1000 miljoner kronor i underhåll. Ingen vill betala för att återställa vägarna efter Gudruns härjningar. Det kommer att stå Sverige dyrt!


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson