2016-06-01 07:30Pressmeddelande

Svenska Maskinmässan på Solvalla den 2-4 juni: Barnen gräver på maskinmässan

null

Ställ en grävmaskin vid en förskola och barnen flockas för att titta. I den åldern vill alla människor bli maskinförare. I takt med att barnen växer händer något, och när det är dags att välja yrke verkar många ha glömt sin första stora passion.

Välkommen till pressträff kl 11.00 i ME:s monter (nedanför champagnemontern mot stallarna)

Det vill vi på bransch- och arbetsgivarförbundet Maskinentreprenörerna (ME) göra något åt. Den 2-4 juni hålls för första gången Svenska Maskinmässan på Solvalla i Stockholm. På mässan vill ME koppla samman barns intresse för anläggningsmaskiner med de maskinförarutbildningar som för rätt person garanterat leder till anställning.

– Det finns goda förutsättningar för den som vill utbilda sig till maskinförare. De runt 1 000 förare som utbildas per år i Sverige i dag är inte tillräckligt för att täcka behovet. Vi står inför en stor generationsväxling samtidigt som många stora infrastrukturprojekt väntar på igångsättning, säger Hampe Mobärg, VD på Maskinentreprenörerna.

Barnen får köra grävmaskin
På Svenska Maskinmässan kommer ME ha en barn- och utbildningsmonter där barn får möjlighet att köra elektrisk mingrävare. De får även rita framtidens grävmaskin. Alla barn som lämnar in en teckning får en fin t-shirt med sig hem.

På plats finns representanter från ME-skolan för att informera om olika utbildningsvägar som finns till maskinföraryrket – gymnasiet, Komvux och kortare kurser.

Mässa även för vuxna barn
På Svenska Maskinmässan har besökarna möjlighet att se riktigt stora anläggningsmaskiner. Här visas bland annat en ny 60-tons dumper från Volvo och en bandgrävare från Caterpillar på 40 ton. För första gången i Sverige finns alla de stora tillverkarna av anläggningsmaskiner representerade på ett och samma ställe

För mer information kontakta:
Hampe Mobärg, VD ME, 073- 029 88 56
Malin Gustafsson, Medlems- och marknadschef ME, 072- 542 91 57


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson