2011-02-22 14:15Pressmeddelande

Ta krafttag mot dieselstölder och skadegörelse på entreprenadmaskiner!

null

Ta krafttag mot dieselstölder och skadegörelse på entreprenadmaskiner!

Skadegörelse och stöld av diesel från entreprenadmaskiner på vägbyggen och andra arbetsplatser utgör ett stort problem för maskinentreprenörerna på de flesta håll i landet. Årligen stjäls diesel för miljonbelopp bara i Gävle- Dalaområdet och många är de maskinägare som fått börja arbetsdagen med att städa ut krossat glas ur hytten efter att någon roat sig med att krossa fönster på maskinen under natten. Tyvärr anmäls inte alla dieselstölder och all skadegörelse, dels för att drivkraften att anmäla skador under försäkringens självrisk är liten, men också för att många maskinägare inte ser det som meningsfullt att polisanmäla skador och stölder som polisen kanske ändå inte utreder då det ofta bara inom några dagar efter anmälan brukar komma ett brev att ärendet avskrivs i brist på bevis.

Polisen i Dalarna har genom en prioritering av problemområdet och med ett målmedvetet arbete, där polisens hundpatruller gör oanmälda besök på arbetsplatser där maskiner står uppställda, visat att det går att nå goda resultat. Under 2010 har den rapporterade volymen stulen diesel i länet minskat från ca 300 000 till ca 200 000 liter och 5 dieseltjuvar har gripits i samband med att de försökt stjäla diesel från parkerade maskiner.

Uttalande:
Årsstämman för Maskinentreprenörerna Mitt uppmanar riksdagen och regeringen:

  • Att besluta om att skadegörelse på maskiner och dieselstölder ska anses vara ett prioriterat område för brottsbekämpningen.

  • Att polis och åklagare får resurser, för att aktivt bekämpa denna typ av brottslighet.

MASKINENTREPRENÖRERNA REGION MITT
Tällberg den 19 februari 2011

För mer information:
Ulf Nordlund, regionordförande, tfn: 070-698 43 33 
Mats Otterborn regionchef, tfn: 023-580 45
  

 


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson