2014-12-15 10:00Pressmeddelande

Teknikpriset 2014 till Komatsu och Topcon

null

Ny teknik för branschen framåt och underlättar vardagen för förare och maskinägare. För att sätta fokus på vikten av innovation och produktutveckling delar tidningen Maskinentreprenören ut ett årligt teknikpris. Vinnare 2014 är Komatsu och Topcon för sin intelligenta maskinstyrning av grävmaskiner. Den innebär att maskinen till stor del automatiskt följer ritningen, vilket spar både tid och material.

Så här lyder juryns motivering:

”I tider då det börjar bli svårt att få tag på kvalificerade maskinförare i hela världen, är ett system som gör en ovan förare duktig och en duktig förare mer effektiv, ett rejält tekniksprång framåt. Genom att mäta cylindrarnas läge i stället för att använda externa sensorer har Komatsu och Topcon fått ett system som är mer exakt samtidigt som utrustning sitter mer skyddad. Hela systemet är lättanvänt och okomplicerat, vilket är en förutsättning för att det ska bli använt.”

– I Sverige och Skandinavien är det viktigt med maskinkontroll och förarna där håller en hög nivå och har stora krav på sina maskiner och utrustning. Därför är det roligt att få ett erkännande från Sverige, säger Dirk Legrand som är marknadschef för Komatsu Europa.

I Maskinentreprenörens senaste nummer, som kommer ut den 16 december, kan man läsa allt om Teknikpriset 2014. Förutom vinnaren JCB presenteras även fyra finalister som får hedersomnämnanden:

Trelleborg – massivt däck
Swecon - slangningsskydd
Caterpillar – Cat Connect
Topcon – 3D-positionering

För ytterligare information:
Lars-Olof Tandberg, teknikredaktör, tidningen Maskinentreprenören, tfn: 08-762 70 79
Micael Appelgren, chefredaktör, tidningen Maskinentreprenören, tfn: 08-762 70 71


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson