2018-05-31 02:00Pressmeddelande

​Vice statsminister Lövin förbluffar omvärlden

Isabella Lövin, vice statsminister och tillika ansvarig minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, går från klarhet till klarhet. På sociala medier går hon nu ut och sprider okunskap om de faktiska kostnaderna för den omdiskuterade höghastighetsbanan. Målet är att få riksdagen att ta beslut om en satsning om gigantiska 250 miljarder - och det före valet! Hur ska landets medborgare känna tillit till att det faktiskt finns ansvarsfulla politiker efter ett sådant agerande?

Magnus Persson, förbundsordförande för branschorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, riktar skarp kritik mot minister Isabella Lövin under sitt anförande i samband med invigningen av årets Maskinmässa på Solvalla på torsdagen.

– Om det är något vi lärt oss om Miljöpartier under de fyra år de suttit i regeringen är att de har gjort, och gör, allt för att begränsa bil- och flygtrafik i Sverige. Det känns rätt märkligt eftersom 90 procent av alla persontransporter idag sker på väg, samtidigt som den höghastighetsbana som hon vill bygga kommer att äta upp halva infrastrukturbudgeten de kommande 40 åren. Och då är ändå inte alla nödvändiga tilläggsinvesteringar med i de 250 miljarderna. Minst lika märkligt är att Miljöpartiet, som under alla sina år i riksdagen bromsat allt som heter alternativa finansieringslösningar, nu verkar ha släppt alla budgetbromsar, säger Magnus Persson.

– Det är också anmärkningsvärt att minister Lövin uppenbarligen avstår från att se uppgifter från forskare som pekar på vilka andra miljöinsatser som skulle kunna genomföras redan idag med hjälp av en sådan summa. Man skulle, bara som ett exempel, kunna köra nära 300 bussar per dag på biodrivmedel mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, utan kostnad för resenärerna. Summan skulle också kunna betala den årliga merkostnaden för att försörja flyget mellan de tre städerna med biodrivmedel.

– Vi har självklart inget emot att satsningar görs när det gäller järnväg, men det måste då vara prioriterade satsningar som ger en trafik som resenärerna kan lita på vid varje tillfälle och som uppfyller deras behov av flexibilitet. Det är därför helt obegripligt att klimatministern tycks ha glömt bort alla de alternativa lösningar som finns tillgängliga för att istället satsa alla pengar på en riskabel gökunge som höghastighetsbanan, sade Magnus Persson.

För vidare information, kontakta:
Magnus Persson, ordförande ME, tfn: 070-583 52 30, e-post: magnus.persson@vsmgruppen.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson