2020-12-10 10:25Pressmeddelande

YRKESUTBILDNING I KRIS – DETTA MÅSTE GÖRAS

null

–Svensk yrkesutbildningen är i kris sedan åratal tillbaka. Trots stark efterfrågan på yrkeskunniga medarbetare har yrkesutbildningarna gått kräftgång och många utbildningsplatser försvunnit. Lars Stjernkvists gymnasieutredning lyfter fram bra föreslag, men har stött på patrull hos SKR som menar att de bryter mot principen om det kommunala självstyret. Därför känns det extra spännande att få ha honom med i Studio ME:s debattsoffa den 29 januari, säger ME:s vd Anders Robertsson.

Under Stora infradagen, som 2021 blir digitala Studio ME, är den närmast akuta skolfrågan en av de viktigaste punkterna under direktsändningen från Vasateatern i Stockholm. Då får Regeringens utredare Lars Stjernkvist, tillsammans med ME, möta Amelie von Zweigbergk, före detta folkpartistisk statssekreterare och ansvarig för den förra gymnasieutredningen och Tobias Ramstedt, gymnasiechef i Varberg med stor praktisk erfarenhet från yrkesutbildningar. Mikael Tornving är programledare och Elisif Elvinsdotter moderator.

–Vi måste fokusera. Utvecklingen går snabbt och för att möta den måste vi kraftsamla till regionala utbildningscenter med större resurser och koppla ihop verklighet och skola på ett helt annat sätt. Märkligt nog kritiserar SKR just det i sitt remissvar och kallar det oacceptabelt. Risken är stor att vi tvingas hyra in allt fler yrkeskunniga medarbetare från andra länder om vi själva inte klarar av att utbilda. Vad gör vi och hur gör vi för att vända utvecklingen? Det är frågor som vi måste ta upp, säger Anders Robertsson.

–Studio ME tar också upp tuffa frågor om infrastruktur, klimatutmaning och politiskt ansvarstagande. Då har vi med, bland andra, Infrastrukturminister Thomas Eneroth, Trafikverkets Generaldirektör Lena Erixon, regeringens Coronasamordnare Anders Ferbe, Lars Hjälmered från riksdagens näringsutskott och batteriprofessorn Kristina Edström. Stora infradagen är idag viktigare än någonsin, säger Anders Robertsson.

Upplägget för Studio ME är enkelt. Under 90 minuter mellan 14.00 och 15.30 den 29 januari 2021, varvas intervjuer och debatter. Sändningen produceras inför publik och direktsänds digitalt. Det innebär att den går att följa på plats, via ME:s hemsida på hemdatorn, eller med hjälp av ME:s app i mobiltelefonen. Tekniken gör det också möjligt att vara med och ställa frågor Sista anmälningsdag är den 18 december. Program och anmälningsformulär finns på ME:s hemsida www.me.se.

För ytterligare information om Stora Infradagen 2021, kontakta:

Anders Robertsson, VD, Maskinentreprenörerna

Telefon: 0705-327078

Hampe Mobärg, Rådgivare och ansvarig Stora Infradagen 2021

Telefon: 0730-298856

Epost: hampe.mobarg@me.se


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Anders Robertsson
VD
Anders Robertsson