2022-12-12 09:51Pressmeddelande

Stora Infradagen 2023: Så ska framtidens vägar byggas

Vägbygge med grävmaskinVägbygge med grävmaskin

Valåret 2022 utvecklades till ett dramatiskt och avgörande år för hur Sveriges infrastruktur ska se ut i framtiden. Nye infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) har redan utlovat en upprustning av landets vägar. Han kommer att utveckla planerna under sitt öppningstal på Stora Infradagen i januari nästa år.
 
Det är Maskinentreprenörerna (ME) som för 17:e gången bjuder in till landets största konferens för alla med intresse för infrastruktur och samhällsbygge. Den här gången arrangeras Stora Infradagen den 27 januari på Stockholm Waterfront – och räkna med att många brännheta frågor kommer upp till diskussion.
 
När infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson nu vill satsa på vägarna innebär det samtidigt en stor utmaning för landets entreprenörer.
 
– Branschen genomgår ett generations- och teknikskifte. Därför är det nödvändigt att utbilda betydligt fler än tidigare samtidigt som utbildningen måste bli ännu vassare, förklarar Magnus Persson, ordförande i ME.
 
Under året kommer nya politiska beslut att påverka skolorna i rätt riktning, med regionalt samarbete och stark koppling till vilka jobb som finns i regionen. ME bedriver egen skolverksamhet på nio platser för att möta utvecklingen.
 
– Här får alla plats, och alla får jobb direkt efter utbildningen. Men vi måste ta fram fler praktikplatser i samarbete med stora beställare som Trafikverket, bygg- och anläggningsföretag med flera, understryker Magnus Persson. 
 
Under Stora Infradagen kommer såväl infrastrukturminister Andreas Carlson som deltagarna att få möta en mycket stor del av de företag som under året utsetts till Gasellvinnare 2022 av Dagens Industri, ett pris som går till snabbväxande företag. Nästan hälften av landets Gaseller visar sig vara entreprenadföretag.
 
– Sveriges över 4 000 maskinentreprenörer är en väldigt viktig del i produktionen av framtidens infrastruktur. Om vi får vara med tidigare i planeringen kan vi bidra till en betydligt mer hållbar produktion av vägar, järnvägar, elnät, vindkraft, batterifabriker med mera, understryker Magnus Persson.
 
 
Ytterligare information från våra projektledare:
Hampe Mobärg
073-029 88 56
hampe.mobarg@me.se
Lars Gunnar Tannerfors
070-526 63 63
tannerfors.l@telia.com


Om Maskinentreprenörerna

Maskinentreprenörerna (ME) är ett bransch- och arbetsgivarförbund som organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer. Förbundet ingår i Svenskt Näringsliv och verkar för att skapa bättre förutsättningar för branschen genom bland annat utveckling av kompetens, kvalitet och miljö, samt samhällspåverkan.


Kontaktpersoner

Jörgen Eriksson
Opinion- och pressansvarig
Jörgen Eriksson
Opinionsansvarig och presskontakt